Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Συνεχίζει το μολυσματικό του έργο το Downadup.

Πάνω από 9 εκατομμύρια υπολογιστές υπολογίζεται πως έχει μολύνει το worm Downadup χωρίς να γνωρίζουμε πότε και αν θα χρησιμοποιηθεί κακόβουλα απο τους δημιουργούς του.
Το «σκουλήκι» Downadup, επίσης γνωστό με την ονομασία Conficker, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε όλους τους ειδικούς ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των 9.5 εκατομμυρίων μολυσμένων υπολογιστών μόνο αμελητέος δεν είναι, ενώ όσοι ασχολούνται με θέματα ασφάλειας υπολογιστών εκφράζουν έντονους φόβους για το τι μπορεί να συμβεί αν οι δημιουργοί του "σκουληκιού" αποφασίσουν να πάρουν στα χέρια τους, με δικαιώματα administrator, το σύνολο των μολυσμένων υπολογιστών.
Πρόκειται για μία κατάσταση αντίστροφης μέτρησης, περιγράφει ο διευθυντής του τμήματος ασφαλείας της F-Secure, Mikko Hypponen. Πάντως το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα εκφράσει τις πιθανές επιθέσεις τους, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ο Hypponen πιστεύει πως ίσως η ομάδα πίσω από το Downadup, φοβάται τελικά να αναλάβει δράση μετά τη τεράστια και σε παγκόσμιο επίπεδο δημοσιότητα του θέματος. Ίσως και να μη περίμεναν την «επιτυχία» του εγχειρήματος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν τη δημοσιότητα που έχουν λάβει, έστω και πίσω από τα monitors τους.
Όσοι επιθυμούν να είναι καλυμένοι απέναντι στο Downadup (Conficker) θα πρέπει οπωσδήποτε να εχουν ενημερωμένο το antivirus που χρησιμοποιούν και να εγκαταστήσουν το MS08-067 patch απο την Microsoft. To MS08-067 patch είναι γνωστό και ως KB958644.

Δεν υπάρχουν σχόλια: