Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Retro: Zuse Z3 - Ο πρώτος προγραμματιζόμενος υπολογιστής


Retro: Zuse Z3 - Ο πρώτος προγραμματιζόμενος υπολογιστής
26 Ιανουαρίου 2009 [Σχόλια:0]

Εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης “Μπαρμπαρόσα”, δηλαδή της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στη Σοβιετική Ένωση, ο Γερμανός μηχανικός Konrad Zuse ολοκλήρωσε την κατασκευή του υπολογιστή Z3, η οποία είχε ξεκινήσει το 1939 με τη βοήθεια φίλων και με μικρή υποστήριξη από την κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί οι υπολογιστές Z1 και Ζ2, οι οποίοι βοήθησαν τον Zuse να τελειοποιήσει τη χρήση ηλεκτρονόμων (ρελέ) για την κατασκευή της αριθμητικής μονάδας κινητής υποδιαστολής, της μνήμης (64 λέξεις των 22-bit η καθεμία) και των μονάδων ελέγχου.


Μπορείτε να δείτε τον ανακατασκευασμένο (το 1961) Z3 στο Deutsches Museum (http://www.deutsches-museum.de) του Μονάχου, το μεγαλύτερο μουσείο τεχνολογίας και επιστήμης στον κόσμο.

Πεπεισμένος για την αξιοπιστία τους, κατασκεύασε τον Z3 εξ ολοκλήρου από ρελέ (600 για την αριθμητική μονάδα και 1.800 για τη μνήμη και τις μονάδες ελέγχου). Στόχος του ήταν να αποδείξει ότι ήταν δυνατή η κατασκευή ενός αξιόπιστου υπολογιστή, ο οποίος θα μπορούσε να προγραμματιστεί ελεύθερα και να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση περίπλοκων αριθμητικών υπολογισμών. Ο πρώτος υπολογιστής Z3 μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα και φωτογραφίες καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Βερολίνου από τους Συμμάχους στα τέλη του 1943. Ωστόσο, ο Zuse ανακατασκεύασε τον Z3 στην εταιρεία του, Zuse KG, μεταξύ των ετών 1960 και 1961, με στόχο να παρουσιάσει τις δυνατότητές του στο διεθνές κοινό και να δικαιολογήσει τις κατοχυρωμένες πατέντες του.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Z3 ήταν ο πρώτος αξιόπιστος, ελεύθερα προγραμματιζόμενος υπολογιστής στον κόσμο και ότι περιλάμβανε τα περισσότερα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου υπολογιστή, με μοναδική εξαίρεση τη δυνατότητα αποθήκευσης του προγράμματος στη μνήμη μαζί με τα δεδομένα. Ο Z3 διέθετε περιορισμένης χωρητικότητας μνήμη, την οποία χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για την αποθήκευση αξιών ή αριθμών. Αποτελούνταν από διαφορετικές μονάδες, όπως αναγνώστη διάτρητου φιλμ (για την εισαγωγή προγραμμάτων), μονάδα ελέγχου, αριθμητική μονάδα κινητής υποδιαστολής και συσκευές εισόδου/εξόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον πολλαπλασιασμό δύο αριθμών κινητής υποδιαστολής ο Z3 χρειαζόταν περίπου τρία δευτερόλεπτα. Ο Zuse έγραψε επίσης την πρώτη αλγοριθμική γλώσσα προγραμματισμού ονόματι “Plankalkül”, την οποία χρησιμοποίησε για τη συγγραφή του πρώτου προγράμματος σκακιού.

Zuse Z3

Έτος πρώτης λειτουργίας: 1941
Συχνότητα λειτουργίας: 5,33Hz
Μνήμη: 64 λέξεις των 22-bit
Μονάδα εισόδου/εξόδου: Κονσόλα με κουμπιά εισαγωγής αριθμών και λυχνίες για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων
Εισαγωγή προγραμμάτων: Μέσω αναγνώστη διάτρητου φιλμ
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ): 500x200x80εκ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

30 χρόνια πριν…
Οι Dan Bricklin και Bob Frankston ιδρύουν την εταιρεία Software Arts Corporation και αργότερα παρουσιάζουν το εμπορικά επιτυχημένο πρόγραμμα λογιστικών φύλλων VisiCalc (Visible Calculator) για υπολογιστές Apple II.

20 χρόνια πριν…
Η Intel παρουσιάζει τον μικροεπεξεργαστή 80386SX στα 20MHz. Πρόκειται για μία έκδοση χαμηλού κόστους του 80386DX με δίαυλο δεδομένων 16-bit, που χρησιμοποιείται αρκετά σε φορητούς υπολογιστές, ειδικά η έκδοση 386SL, η οποία διαθέτει χαρακτηριστικά διαχείρισης ενέργειας.

10 χρόνια πριν…
Η AMD εισαγάγει τους επεξεργαστές K6-2 χαμηλής κατανάλωσης για φορητούς υπολογιστές με δίαυλο συστήματος στα 100MHz και τεχνολογία 3DNow!. Αρχικά διατίθενται σε τρεις συχνότητες λειτουργίας: 266MHz, 300MHz και 333MHz.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραιο θεμα